Wat is droogbouw?

Droogbouw wil zeggen dat er bij de aanleg/installatie van vloerverwarming geen natte producten zoals zand-cement, beton, anhydriet etc. gebruikt worden.
Droogbouwsystemen worden hoofdzakelijk toegepast voor houtskeletbouw, renovatie en verbouw, maar ook voor vloeren waar geen ruimte is voor een zandcementdekvloer.
Tevens wordt droogbouw veelvuldig toegepast in omstandigheden waarbij ook geluidsisolatie vereist wordt, zoals bij appartementen. Voor deze toepassing is o.a. het systeem Ideal ÖKO ontwikkeld.

Droogbouwsystemen zijn er in een aantal varianten en worden op een vlakke en stabiele ondergrond aangebracht.
Door innovatie bieden wij. in nauw contact met de producent in Duitsland, momenteel droogbouwsystemen, die het mogelijk maken nagenoeg alle soorten vloerbedekking toe te passen. Een droogbouw systeem is erg geschikt voor een bestaande woning, een renovatie project of als je een nieuwe woning gaat bouwen met een houten skelet en met houten vloeren.
De vloerverwarming wordt niet in een cementvloer geplaatst, maar in een isolatieplaat. Hierdoor is de belasting veel lager.
De vloerbedekking kan dan gemakkelijk op de plaat geplaatst worden. Het grote voordeel is dat het ook veel sneller warm wordt in de woning.

Wanneer wordt er voor een droogsysteem vloerverwarming gekozen?

Er zijn verschillende toepassingen waarbij men kiest voor een droogsysteem vloerverwarming i.p.v. een natbouw systeem.
De toepassingen voor een droogsysteem vloerverwarming zijn bij:

  • Een nieuwbouw woning met een houten skelet
  • Een renovatie project (bestaande woningen)
  • Bij residentiële woningen is een droogsysteem vloerverwarming ook goed toe te passen

Enkele eigenschappen van een droogsysteem vloerverwarming

Enkele kenmerken/voordelen van een droogsysteem vloerverwarming zijn:

  • Het reageert snel
  • Gering in gewicht, waardoor zeer geschikt voor renovatie, houten ondervloeren
  • Het zorgt voor een aangename warmte
  • lagere systeem temperatuur
  • Goed koppelbaar aan duurzame bronnen
  • Het kan ook koelen
  • Een droogsysteem vloerverwarming maakt het mogelijk om rechtstreeks te tegelen
  • Bij een droogsysteem vloerverwarming heb je maar een beperkte vloerverhoging
  • Je kunt een droogsysteem vloerverwarming combineren met warmtepompen of condensatieketels
  • Het is geschikt voor een belasting tot 200 kilo per vierkante meter.
  • Een droogsysteem vloerverwarming is gemakkelijk te installeren (doe het zelf pakketten beschikbaar!)
  • Geen vocht inbreng
  • Zeer geschikt voor de badkamer
  • Opbouwhoogte kan variëren per systeem.

Een droogsysteem vloerverwarming kan dus in veel toepassingen erg aantrekkelijk zijn !

EPS systeem

EPS30

Een goed voorbeeld van droogbouwsystemen is het gebruik van geëxpandeerd polystyreen (EPS) platen met daarop een aluminium verlijmde lamel die zorgt voor een goede warmtespreiding. (EPS Systeem)
Bij dit systeem wordt de buis eenvoudig in de voorgevormde uitsparing geklikt en is deze daardoor zeer snel aan te leggen. Een dergelijk systeem kan door de goede warmteoverdracht veel sneller reageren op warmtevraag.
Door de gebruikte materialen zijn deze systemen veel zuiniger in gebruik dan natbouw. De besparing kan oplopen tot ca 20%.

Een droogbouwsysteem kan veel sneller en dynamischer de warmte afgeven dan een traditioneel systeem met een cementdekvloer.
Bijvoorbeeld bij een afwerking met een laminaatvloer i.p.v. tegels is een hogere watertemperatuur nodig. Een hogere watertemperatuur geeft een lager rendement. De opwarmtijd van een droogbouwsysteem is aanzienlijk sneller.

De installatie van droogbouw systemen is vele malen eenvoudiger dan de installatie van traditionele vloerverwarming in zandcement dekvloeren.
Er zijn verschillende montage methoden en te gebruiken bouwmaterialen. Voor elk type vloer bestaat de perfecte opbouwtoepassing. Montage op verschillende vloeren of tussen balken, veel is mogelijk!

Droogbouwsystemen hebben een hoog rendement vanwege de lage temperatuur van het verwarmingswater. Bovendien is de warmteoverdracht optimaal en zeer snel. Uw energiekosten voor verwarming zijn daarmee aanzienlijk lager.
Daarnaast levert Heatnet-bouwmaterialen die gemaakt zijn van gerecycled hout. Kortom: duurzaam bouwen én duurzaam wonen.

De Heatnet droogbouwsystemen zijn ook toepasbaar in wanden en daken. Hiermee krijgt u een optimale verdeling van de warmte in uw huis of kantoor. Het is tevens mogelijk uw verwarmingssysteem te gebruiken als koeling.

Energiebesparing

Een droogbouw vloerverwarming betekent:

  • vloeren die snel reageren op de warmtevraag en een comfortabele ruimtetemperatuur bieden binnen de ca. 30 minuten.
  • Snelle reactie en regeling in gevallen dat de temepratuur in een ruimte snel kan oplopen, door bijvorobeeld wanneer de zon schijnt of in geval er meerdere mensen in de ruimte aanwezig zijn.

In de figuur hierboven is het temperatuurverloop binnen 24 uur weergegeven.
Het toont het temperatuurverloop van een traditioneel systeem met een zandcement (of anhydriet) dekvloer en een droogbouw vloerverwarmingssysteem.

Er wordt gebruik gemaakt van een aantal tijdstippen waarop de temperatuur verlaagd (17°C) of verhoogd (21°C) wordt en toont het verloop van de ruimtetemperatuur bij de verschillende systemen.

Droogbouw vloerverwarming systemen leveren een hogere besparing op ten opzichte traditionele zandcement systemen (infrezen of montage op draadstaalnetten).
Hoewel het een bekend feit is dat traditionele vloerverwarming energie-efficiënter zijn dan radiator systemen, is er nog steeds een veel voorkomende klacht : trage reactie tijden.

Reactietijd van een vloerverwarmingsysteem heeft rechtstreekse gevolgen:

  • meer comfort
  • hogere energie-efficiëntie
  • uitstekende regelbaarheid

Externe invloeden zoals zonnewarmte in ruimtes of snelle toename van het aantal personen zoals in bijv. een klaslokaal, vereisen een snelle correctie van de warmte om ongemak te voorkomen.

Traditionele zandcement vloerverwarming hebben de eigenschap dat opwarming lang duurt en dus de vloer ook langzaam afkoelt.
Bij snelle interne warmtelast veranderingen zoals bijvoorbeeld binnenkomst van veel mensen of zon instraling zal de vloer, ondanks dat het systeem al is uitgeschakeld, toch nog geruime tijd warmte afgeven.
Vaak wordt het dan te warm in de ruimte en is men geneigd de ramen te openen om verkoeling te zoeken.
Omdat onze droge dekvloer niet de grote hoeveelheid cumulerende massa hebben als natte als cementsystemen koelen zij net zo snel af als ze opwarmen.
Hierdoor is er met een droogbouw systeem een veel betere regelbaarheid mogelijk met een lagere systeemtemperatuur waardoor er energie kan worden bespaard.

De grafiek hierboven toont de gewenste kamertemperatuur, de kamertemperatuur onderhouden met een traditionele vloerverwarming en de kamertemperatuur die wordt beheerd door het Qualitherm droogbouw systeem.
Vanwege de snellere reactietijd is het droge vloerverwarming systeem beter in staat om de gewenste temperatuur sneller te bereiken dan de cement dekvloer waardoor er duidelijk energie bespaard wordt.

Milieuvriendelijk

Bij de ontwikkeling van dit droogbouwsysteem is altijd gestreefd naar milieuvriendelijke oplossingen.
Dit heeft geresulteerd in het ÖKO systeem dat bestaat uit panelen gemaakt van houtvezel in plaats van de traditionele polystyreen element.
Het element is tevens voorzien van een aluminium lamel met een omege profiel zodat de buis er gemakkelijk in geklikt kan worden.

ÖKO

Naast het milieuvriendelijke aspect van het materiaal van het Qualitherm OKO systeem biedt het ook belangrijke akoestische voordelen die direct voldoen aan het nieuwe bouwbesluit. En dat slechts met 3cm opbouwhoogte

De fermacell vloeren elementen, de keramische dekvloer vervangingstegel, de StrongBoard en Compact Floor producten: al deze systemen zijn gemaakt van gerecyclede of natuurlijke duurzame materialen.

Droog geïnstalleerde oppervlakken voorkomen de noodzaak van gebruik van natte zand-cement of beton dekvloeren met de bijbehorende droogtijd. Ook hier geldt; tijd is geld.
Zowel in de bouw alsmede door ervaren ontwikkelaars worden droog geïnstalleerde systemen als een tijd- en geldbesparende oplossing ervaren, die bovendien vaak nog veel beter aan de wensen en hedendaagse eisen voldoen.

Renovatie

De Heatnet droogbouwsystemen zijn zeer geschikt voor renovatieprojecten vanwege de lage opbouw, lage systeemtemperaturen en duurzame materialen.
Bovendien wordt er een praktische oplossing voor balkenvloeren geboden.

Het installeren van vloerverwarming in oudere gebouwen kan een lastige klus zijn en vereist specialistische kennis.
Met onze ervaren monteurs kan Heatnet uitkomst bieden.
Behoud van de oorspronkelijke architectonische kwaliteiten zijn essentieel, terwijl het leveren van voldoende warmte, in wat normaal gesproken een slecht geïsoleerd gebouw is, is cruciaal voor een succesvolle installatie.

Het warm water gebaseerde droogbouwsysteem biedt een moderne en betrouwbare oplossing die snel en schoon te installeren is met de elementen inclusief buizen tussen de dwarsbalken. Hierover wordt dan weer de vloer terug gelegd zodat er aan de hoogte van de vloer niets veranderd.

Garantie

Heatnet Vloerverwarming heeft een brede klantenservice. Een verwarmingssysteem is het hart van ieder gebouw en het is belangrijk dat u de gewenste service krijgt bij de aanschaf van uw product.
De garantie op de vloerverwarming bedraagt 10 jaar. De garantie op bewegende en elektronische onderdelen bedraagt 2 jaar.
De montage van onze vloerverwarmingssystemen is, mits door onze eigen monteurs aangelegd, verzekerd tegen defecten.

EPC-norm

De overheid wil van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken. Het kabinet streeft dit onder meer na door nieuwbouwwoningen een minimale Energie Prestatie Norm op te leggen. Deze wordt uitgedrukt in een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is.
Sinds de invoering in 1995 is de EPC stapsgewijs aangescherpt. Momenteel ligt deze norm op 0,8.
Sinds 1 januari 2011 moeten nieuwe woningen voldoen aan een EPC van 0,6.
In 2020 moeten nieuwe woningen ten slotte volledig energieneutraal gebouwd worden.

Een lage EPC kan behaald worden met een combinatie van voorzieningen.

  • Goede isolatie,
  • gebruik van warmtepompen
  • hoog rendement op verwarming.

Traditionele vloerverwarmingsystemen voldoen niet altijd aan de eisen van de nieuwe normen.
De snelheid en mate van warmteoverdracht is bij een droogbouwsysteem zoals Qualitherm optimaal, terwijl de systeemtemperatuur zeer laag is. Een droogbouwsysteem van Heatnet-Qualitherm laat zich eenvoudig combineren met andere noodzakelijke maatregelen zoals energiedaken en warmtepompen.

Energielabels

Maakt u zich zorgen over de EPC-Norm? Laat u dan voorlichten over onze systemen. Wij vertellen u graag over projecten, installaties, normen en maatwerk.


Dan kunnen we u meteen vertellen dat het Heatnet droogbouwsysteem zich als droogbouwsysteem snel laat installeren, zeer duurzaam is en met veel verschillende materialen te combineren is.
Neemt u contact met ons op via het vermelde telefoonnummer of vul het contactformulier in.